Ten dział programu zawiera informacje dotyczące receptur (norm zużycia) dla poszczególnych produktów i półproduktów/elementów zdefiniowanych w systemie. Dla każdego produktu można zdefiniować osobną recepturę dla poszczególnych oddziałów. Aby z nich korzystać operator musi być zalogowany w oddziale, dla którego stworzona została receptura. Chcąc zdefiniować jedną recepturę dla wszystkich oddziałów należy jako identyfikator oddziału wprowadzić '**'. Dla danego produktu mogą również istnieć różne receptury w różnych okresach. Aby skorzystać z tego działu należy w oknie głównym programu z Menu wybrać polecenie "Produkcja" ---> funkcję "Receptury" lub nacisnąć klawisz <F5> lub przycisk "Produkcja":
W następnym oknie wybieramy przycisk "Receptury" lub naciskamy klawisz <F1>:
W efekcie pojawia się okno "Edycja receptur":
Wypełniając Id artykułu (pomocne jest naciśnięcie ikony lub klawisza <F1> co powoduje otwarcie się okna "Wybór artykułu"), spowodujemy wyświetlenie się wszystkich receptur dla danego artykułu (produktu lub półproduktu/elementu). Pozostawiając pole "Id Artykułu" puste i z Menu wybierając polecenie "Receptury" ---> funkcję "Filtruj" lub naciskając klawisz <F3> lub z paska skrótów wybierając ikonę
spowodujemy pojawienie się wszystkich receptur zdefiniowanych w systemie. Wypełnienie pola Składnik ID spowoduje wyświetlenie się wszystkich receptur, w skład których wchodzi wpisany artykuł. Dopuszcza się wpisywanie początkowego fragmentu symbolu składnika.
W górnej części okna uwzględniony jest identyfikator artykułu i jego opis, a także dla jakiej jego ilości w pierwszej i drugiej jednostce miary został on wykorzystany.
W lewej części okna uwidocznione są w postaci drzewa receptury dla danych oddziałów konkretnej firmy. Każda receptura ma tu przypisane dwa atrybuty:
datę od której obowiązuje
stan receptury - 'W' - wprowadzona, 'Z' - zamknięta (tylko receptury zamknięte są uwzględniane w rozliczeniach produkcji)
Zaznaczając L-kliknięciem konkretną recepturę powodujemy pojawienie się w lewej części okna składników wchodzących w skład tej receptury ich ilości w pierwszej i drugiej jednostce miary, oraz ich ilości przeliczeniowej w pierwszej i drugiej jednostce miary zużytej dla wcześniej zdefiniowanej ilości produktu.